• Sosial angst er den vanligste formen for angst.

• I dette foredraget snakker Yngve om hva sosial angst er og hvordan den kan arte seg.

• Hva man kan gjøre med det.

• Og hvordan man le av det.

De fleste har kjent på en eller annen form for sosial angst. Kanskje en gang du skulle på en fest, holde en tale i en bursdag, holde en presentasjon på jobben - eller bare spise lunsj i kantina. I dette foredraget trekker standupkomiker Yngve Skomsvoll frem mange kleine og morsomme sosiale situasjoner alle kan kjenne seg igjen i (eller være lettet over at de ikke kjenner seg igjen i).

Og lærer bort noen triks du kan bruke til å takle kleine, sosiale situasjoner på arbeidsplassen - eller andre steder.

Hvordan du kan støtte andre med sosial angst.Og hvordan bruke humor når det oppstår en klein situasjon.

Slapp av, det er bare ANGST

Yngve Skomsvoll er manusforfatter og standupkomiker.

I likhet med mange andre har Yngve av og til kjent på sosial angst. Men i motsetning til folk som bare sier at de har det, har Yngve papirer på det. Ikke at han er så veldig stolt av det.

(Joda, han er litt stolt av det). I dette foredraget bruker han humor til å snakke om egne erfaringer med sosial angst.

Han forteller om terapien han fikk for sosial fobi, blant annet da han fikk i oppgave å teste ut eksponeringsterapi. Og om da han gikk til utredning for Aspergers syndrom i voksen alder, men ikke fikk diagnosen fordi han manglet den ene "spesial- interessen" (les: fordi han ikke er et geni).

Han snakker også om å etablere seg på nytt som alenepappa i en ny by, samlivsbrudd, sorg, depresjon og åpenhet rundt psykisk helse. Og om at det meste går bra til slutt, selv om det ikke alltid ser sånn ut.

ANGSTen for angsten

Det er fortsatt stigma knyttet til psykisk helse. Det er ting det er vanskelig å snakke om.

Ting det er vanskelig å spørre om. Spørsmål det er vanskelig å svare på.

Håpet er at dette foredraget skal bidra til litt mer åpenhet.

By

Selvironi på Blærum og byfolks vegne.

Bærumsfolk som tror de eier verden (men ikke vet navnet på statsministeren i Norge) og Oslofolk som på ramme alvor kaller Oslo for «storby.»

Selvironi er definitivt ikke forbeholdt bygdefolk.

Yngve argumenterer for at det er en grunn til at folk har høyere lønn i byene: for å ha råd til overprisede boliger og overpriset sushi, og som kompensasjon for «tort & svie» for å måtte stå i tre kvarter i kø til og fra jobb hver eneste dag - og for å ha rundt regnet 97 % større sjanse for å bli ranet enn på landsbygda.

LAND

Det er forskjell på folk. Også bygdefolk. Det er selvsagt fristende å skjære alle bygdefolk over én kam, men Yngve vet bedre. Ikke (bare) av klokskap, men av erfaring.

Folk i innlandet og langs kysten snakker forskjellig, de tenker til en viss grad forskjellig. Og de bruker ikke flere ord enn strengt nødvendig.

Hvorfor snakker bergensere så høyt?

Hvorfor snakker folk fra innlandet så lavt?

Og hvorfor snakker de så lite om følelser?

Yngve illustrerer med morsomme, selvopplevde historier.

Hand i hand?

Yngve krydrer presentasjonen med klipp fra lokalaviser, anekdoter fra egen familiebakgrunn og ikke minst fra mange år som omreisende standupkomiker over hele Norges langstrakte land.

Han byr på innsikter fra levekårsundersøkelser og statistikk og deler gladelig av egne erfaringer fø han deler sine konklusjoner rundt de evige spørsmål:

Kan by og land gå hand i hand?

Og hva er egentlig best: bygd eller by?

Yngve selv tør påstå at få er bedre egnet til å svare på nettopp disse spørsmålene, enn en Bærumsgutt som har vokst opp med foreldre fra landsbygda.

Med håp om at han med dette foredraget vil klare å bygge bro - eller fastlandsforbindelse, om du vil - mellom by og land.

SOSIAL / ANGST

Når det blir stress å være SOSIAL